Limpidissima 5.0 Basic
Facebook Twitter

Wat is Gutenberg?

De meesten van ons zijn al wel bekend met de term Gutenberg en hoe het werkt. Maar deze korte introductie is voor degenen die net zijn begonnen met het maken van een website of -blog met de nieuw standaard editor Gutenberg Blocks van WordPress.

Gutenberg is de nieuwe WordPress editor uitgebracht met versie 5.0. WordPress introduceerde deze op blokken gebaseerde editor in de kern. Gutenberg gebruikt blokken om allerlei soorten inhoud te maken, waardoor het gemakkelijker wordt om websites of -blogs te ontwerpen.

Wat zijn blokken?

Blokken of Gutenberg Blocks is een term die wordt gebruikt voor elke vorm van inhoud die je met de nieuwe WordPress editor aan je website of -blog toevoegt. Alle inhoud die je aan een pagina of bericht toevoegt, wordt als blok in de editor verwerkt en weergegeven. Gutenberg Blocks heeft standaard een aantal blokken waarmee je eenvoudig kopteksten, paragrafen, afbeeldingen, fotogalerijen en meer kunt invoegen.

De voor- en nadelen van Gutenberg!

Een groot voordeel van Gutenberg Blocks is dat het werken aan je website of -blog eenvoudiger en overzichtelijker wordt.

Een min-puntje is dat de standaard meegeleverde blokken van Gutenberg niet voldoende zijn. Vaak is het dan nodig om extra blokken te installeren. Maar deze zijn inmiddels ook volop te vinden in de plugin bibliotheek van WordPress.

Extra blokken

Limpidissima 5.0 Basic maakt voor meer/extra functionaliteit gebruik van Ultimate Addons for Gutenberg blokken.

1 oktober 2019